Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten!

Algemene fysiotherapie

Het goed kunnen bewegen van het lichaam is voor veel mensen de gewoonste zaak van de wereld, maar niet voor iedereen. Bewegen kan ook een last zijn. Niet normaal kunnen bewegen is dan de oorzaak van pijnklachten en functiebeperking. Vaak kunnen deze klachten uitstekend worden behandeld. Dat is het specialisme van de fysiotherapeut. De fysiotherapeut adviseert, begeleidt of behandelt stoornissen in houding of beweging. Dat kan zijn bij blessures van spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, het lymfestelsel, de bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.

De klachten waarmee patiënten bij de fysiotherapeut komen zijn zeer uiteenlopend: pijn, krachtvermindering, zwellingen, beperkingen in bewegen, ademhalingsproblemen; aandoeningen die kunnen zijn ontstaan door veroudering, door sporten of door (te eenzijdig) werken.

Fysiotherapie wordt in Nederland beoefend door ruim 38.000 goed opgeleide fysiotherapeuten. Internationaal beschouwt men het opleidingsniveau van de Nederlandse fysiotherapeut als zeer hoog. Enkele feiten over fysiotherapie in Nederland:
– bijna 60% van alle patiënten in de fysiotherapie is vrouw
– de gemiddelde leeftijd van een patiënt in de fysiotherapie is 48
– fysiotherapie verhelpt niet alleen bestaande klachten, maar kan ook helpen klachten te voorkómen; dit helpt bijvoorbeeld ziekteverzuim te verlagen
– fysiotherapie gaat hand in hand met andere hulp, zoals thuiszorg of ergotherapie

– fysiotherapie vraagt actieve inbreng van de patiënt; u draagt zelf bij aan uw herstel door middel van training en huiswerkoefeningen
– fysiotherapie verlaagt de druk op duurdere zorgvormen; operaties kunnen uitgesteld of zelfs voorkómen worden.

Tijdens de eerste afspraak worden de klachten in kaart gebracht door middel van een gesprek; de anamnese. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt een behandelingsplan opgesteld. Indien nodig wordt contact opgenomen met de verwijzer, bijvoorbeeld wanneer er onvoldoende medische informatie beschikbaar is of in geval van complicaties. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klachten en de ernst ervan.

Geen enkele patiënt is hetzelfde. Daarom wordt bij iedereen individueel bekeken welke behandelmethode de voorkeur heeft.

De belangrijkste therapievorm binnen de fysiotherapie vormt de oefentherapie. Het doel van oefentherapie kan bijvoorbeeld zijn het beïnvloeden van de beweeglijkheid van gewrichten, het rekken of het versterken van spieren, het aanleren van een betere houding, een beter evenwicht, een betere ademhalingstechniek of het aanleren van ontspannen.
Als patiënt werkt u, door het doen van de geadviseerde oefeningen, actief mee aan uw herstel. Door het trainen bevordert u de conditie, de belastbaarheid. Een goed evenwicht tussen belasting (datgene wat u van uzelf vraagt) en belastbaarheid (datgene wat u aankunt) is van belang voor optimaal functioneren.

De oefentherapie kan daarbij worden ondersteund door massage. Met massage kan de pijn worden gedempt, de bloedsomloop worden bevorderd, de spierspanning worden verlaagd of te veel vocht/zwelling worden afgevoerd. Ook fysio-techniek kan de therapie ondersteunen, zo kan shockwave ingezet worden om verhoogde spierspanning of kalkafzetting tegen te gaan.

Op de website van De Fysiotherapeut vindt u verdere informatie over de mogelijkheden van de fysiotherapie. Op deze site treft u ook de speciale informatiefolders aan over fysiotherapie bij specifieke ziektebeelden en aandoeningen.

 


Terug naar overzicht