Dillenburglaan 2 4332 XX Middelburg Tel:0118-629996

Welkom bij FysiCo Nadorst!

Op deze website vindt u informatie over onze praktijk en over de verschillende therapievormen die wij toepassen. Wilt u met één van ons een afspraak maken? Door het inschrijfformulier in te vullen kunt u zich aanmelden voor behandeling in onze praktijk. Uiteraard kunt u hiervoor ook naar de praktijk bellen, of een e-mail sturen. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, laat het ons dan weten!

Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. De fysiotherapeut verhelpt of vermindert de functiestoornis van de bekkenbodem met advies over onder andere ademhaling, houding en beweging, drinken , voeding en toiletgedrag. Daarnaast worden er oefeningen gedaan ter bewustwording van de aan- en ontspanning van de bekkenbodem.
Met behulp van myofeedback kan het aanspannen en loslaten van de bekkenbodemspieren op een beeldscherm zichtbaar of met een geluidssignaal hoorbaar worden gemaakt.

De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en dragen van de buikorganen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Daarnaast kan het dat ze niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor stoornissen optreden.

Bekkenbodemspieren zijn aan te spannen en te ontspannen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust of voelen dit niet. Een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemproblemen kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen.

Voor welke klachten is bekkenbodem therapie geschikt?

Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten is bedoeld voor mensen met klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Deze klachten worden het meest gezien bij vrouwen, maar ook bij mannen komen ze voor.

Veel klachten die veroorzaakt worden door stoornissen in de bekkenbodem kunnen door de bekkenbodemtherapie positief worden beïnvloedt. Daarbij kunt u denken aan:
– Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stressincontinentie)
– Veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
– Ongewild verlies van ontlasting (fecale incontinentie)
– Het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van de ontlasting (obstipatie)
– Seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen of erectieproblemen
– Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
– Na een operatie i.v.m. een verzakking, incontinentie en prostaatklachten.

Of bekkenbodemtherapie ook uw klacht kan verhelpen moet blijken tijdens het intakegesprek bij de eerste behandeling, en het onderzoek bij de tweede behandeling.

Verwijzing en vergoeding

Fysiotherapie bij bekkenbodemklachten wordt meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door uw ziektekostenverzekeraar, mits u doorverwezen bent door uw huisarts of specialist. Dit kunt u nagaan in uw polis of u kunt ernaar informeren bij uw zorgverzekeraar. Kijkt u ook op de website van de Nederlandse Vereniging van Bekkenfysiotherapie of die van de werkgroep bekkenfysiotherapie Zeeland voor verdere informatie over fysiotherapie bij bekkenbodemklachten.

De bekkentherapie wordt bij FysiCo nadorst toegepast door Ella Dingemanse, zij heeft de masteropleiding bekkenfysiotherapie afgerond.